Teknoloji Devi Etiya’dan Enerjiye “Yerli Çözüm”

44803

Türkiye’nin lider kurumsal yazılım sağlayıcılarından Etiya, geliştirdiği ürün ve çözümlerle enerji sektörüne odaklanıyor. Etiya CEO’su Aslan Doğan, “%100 yerli çözümler enerji sektöründe beklenen verimlilik, dönüşüm ve sürdürülebilirliği sağlayacak” diyor.

Telekom sektöründe kısa süre önce gerçekleşen teknolojik ve dijital dönüşüm şimdi de enerji sektöründe taşları yerinden oynatmaya hazırlanıyor. Teknoloji şirketleri de bu dönüşüme odaklanmış durumdalar... Sektörde verimlilik ve rekabet gücünün bilişimden geçeceğini anlayan enerji sektörünün dev isimleri ise bu konuda iş ortaklarını seçmeye başladı bile.

Bu yıl odağına enerji sektörünü alan yerli yazılım devi Etiya ise ürün ve çözümleriyle sektörde fark yaratmaya hazırlanıyor. Etiya, yerli ve yenilenebilir kaynakların kullanımı, verimlilik ve tasarruf konuları üzerinde çalışmalar yaparak dışa bağımlılığı azaltmak hedefiyle yola çıkarak enerji sektörünün teknolojik ve dijital dönüşümünde öncü olmaya hazırlanıyor.

Tüm bu dönüşümün nedeni belli... Ülkelerin enerji talepleri kalkınma, sanayileşme, şehirleşme, teknolojinin yaygınlaşması, refah ve nüfus artışına paralel olarak hızla değişiyor. Ekonomik gelişmelerinin sürdürülebilmesi ve çağdaş yaşam standartlarının sağlanabilmesi için vazgeçilmez bir kaynak niteliğinde olan enerjinin, sürekli ve güvenli olarak arz edilmesinin yanı sıra düşük maliyetli olarak arz edilmesi de büyük önem taşıyor. Bu nedenle yerli ve yenilenebilir kaynakların kullanımı, verimlilik ve tasarruf konuları üzerinde çalışmalar yaparak dışa bağımlılığı azaltmak ve cari açığı azaltmak için büyük önem kazanıyor.

TELEKOM ÖRNEK OLMALI

Bu ihtiyaçtan yola çıkarak Etiya’nın enerji sektörüne özel çözümü Telaura ICRM Entegre Müşteri ve Gelir Yönetimi ürününü oluşturduklarından bahseden Etiya CEO’su Aslan Doğan, Etiya’nın sunduğu avantajları şu şekilde özetliyor:

“Elektrik, doğalgaz, su; dağıtım, toptan ve perakende iş süreçlerine uyumlu; abonelik yönetimi, müşteri elde tutma yönetimi, yeni müşteri kazanma, gelir arttırıcı kampanya ve satış yönetimi, faturalama ve ücretlendirme yönetimi sürecinin uçtan uca yönetilebileceği % 100 yerli, yeni nesil bir CRM yazılım sistemi geliştirdik. BT altyapı yatırımlarıyla enerji sektörünün karlılık ve verimliliğinin arttırabileceğine dikkat çeken Doğan, enerjideki dışa bağımlılığın da ancak bu yatırımlarla azaltılabileceğini vurguluyor.

Doğan sözlerine şöyle devam ediyor, ‘’Türkiye’nin yerli yazılım devi olarak 10 yıllık Telekom sektörü deneyimine sahibiz. 500’ü aşkın mühendis kadromuzla, enerji sektörüne özel ürün ve çözümler geliştiriyoruz. Türkiye’de yaptığımız başarılı projeler global arenada referansımız oldu. Bugün Kanada’nın en büyük telekom şirketine çözüm üretiyoruz. Telekom sektöründeki çözümlerimiz ile dünyanın dört bir yanına ulaşabiliyoruz. Bizim için artık sırada enerji sektörü var yapacağımız çalışmalarla enerji sektöründe de öncü olmayı planlıyoruz. Telekom sektöründeki bu sürecin enerji sektörüne de örnek olması gerektiğini düşünüyoruz’’ diyor.

SEKTÖRÜN IT İHTİYACI 400 MİLYON DOLAR

Aslan Doğan, Türkiye’nin en büyük kurumsal yazılım ve sistem entegrasyonu şirketi olarak, istihdam ettiği 600 beyaz yakalı mühendisiyle, enerji sektörüne özel ürün ve çözümler geliştirdiklerine dikkat çekiyor.

Telekom sektöründeki bu sürecin enerji sektörüne de örnek olması gerektiğini savunan Doğan, “Sektörün teknoloji altyapı yatırımlarını tamamlaması için gereken bütçe ilk etapta 400 milyon dolar. 5 yılda yapılacak toplam yatırım tutarını ise yaklaşık 800 milyon dolar olarak öngörüyoruz. Bu pastanın en az yüzde 50’sinin yerli şirketlerde kalması gerektiği kanısındayız” diyor ve ekliyor.

“Etiya’nın çalışmaları sonucu hedefimiz, sektörde hizmet veren şirketlerin müşteri memnuniyetini artıracağı, kayıp-kaçak oranlarının düşeceği, verimliliklerini yükseltecekleri uçtan uca hizmet sunabilmek. Bu uygulamalar direkt tüketiciler tarafından da hissedilir sonuçlar yaratacaktır. IT çözümlerinin örneğin elektrik faturalarına minimum yüzde 15-20 oranında indirim olarak yansıyacağını öngörüyoruz.”

Türkiye pazarında elde edecekleri deneyimin yurtdışı projeleri için de bir referans niteliği taşıyacağını paylaşan Doğan, “Telekom çözümlerimiz dünyanın dört bir yanına ulaşıyor. Şimdi bizim için telekomdan sonra sırada enerji sektörü var” diyor.

2017-04-26